Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

11. hét

A szõlõ metszése már mindenütt elkezdhetõ, és ha kísérletezgetõ kedvünkben vagyunk, megpróbálkozhatunk a hagyományos szaporítási módokkal is, a döntéssel és a bujtással.

Amennyiben rendelkezünk megfelelõen meleg és világos helyiséggel, akkor gõzerõvel folyhat a palántanevelés, hiszen ezáltal sokkal elõbb tudjuk virágzásra és terméshozásra késztetni zöldség- és dísznövényeinket, mindamellett rendkívül különleges élményt jelent nap mint nap testközelbõl vizsgálni növényeink fejlõdését.
A tátika, a petúnia és a paprika palántáink, ha szemfülesek voltunk, már kidugták fejüket, a bazsalikomot azonban a talaj felszínére szórjuk, mivel azon kevés növény közé tartozik, melynek fényre van szüksége a csírázáshoz, melyet pár nap leforgása alatt meg is tesz, ha kellõ nedvességet és meleget biztosítunk számára. A palántanevelés során hajtatóharang, vagy egy sima üveglap segítségével napfény-, pára- és hõcsapdát alakíthatunk ki, ha más módon nem tudjuk biztosítani a kellõ hõmérsékletet, ez különösen igaz a csírázáshoz néha extrém meleget igénylõ paradicsom, paprika és trópusi növények magvai esetében.

Még vethetünk paradicsomot korai szabadföldi kiültetésű palántanevelés céljából, a korábban elvetett növénykéket pedig kétlombleveles állapotban tűzdelhetjük, nagyobb térállásba, vagy akár tápkockába is, mindeközben ügyeljünk a hőmérsékletigényük kielégítésére (18-20 fok).

Amennyiben kedveljük a bogyós gyümölcsû bokrokat, ebben az idõszakban érdemes újakat telepíteni, illetve a meglévõket szaporítani.

Folytassuk a borsó vetését szabadföldbe. A periodikus vetés, vagy a különböző tenyészidejű fajták kombinálása a későbbiekben folyamatos friss borsót biztosít konyhánk számára. Izgalmas megoldás lehet, ha pl. az építkezésből megmaradt, földdel töltött műanyag esőcsatornába vetjük a borsót, meleg, világos helyen tartva. Így akár egy egyszerű mozdulattal a szabadföldben kialakított árokba csúsztatjuk a 3-5 cm-es fejlettségi állapotú állományt.

Fogyasztási szokásainknak megfelelő ütemezéssel vethetjük a retket is ládába vagy fűtetlen fóliasátor alá, de aki szemfüles volt, az Zoltán vagy Ildikó napra már szüretelhette is az üvegházban, fűtött fóliasátorban nevelt harsogó piros gumókat.

Elkezdhetjük a burgonya talajának előkészítését, szerves- és műtrágyázását, 20-30 cm mélyen bedolgozva azokat.

Aki még nem tette meg, az a petrezselymet, pasztinákot és a sárgarépát is izibe’ vesse el.

A spenótot nagy becsben tartó kertészek már javában szellőztetnek erős napsütésben a fóliával takart állományukat szemlélve.

A nagyobb méretű dughagymákat zöldhagymanevelés céljából duggassuk 2-3 cm mélyre, de vethetjük szabadföldbe már a vöröshagyma magot is.

Tökéletesen alkalmas az idő a hideg téli estéken, a kandalló mellett kiválasztott és megrendelt új gyümölcsfák, díszfák és cserjék ültetésére, mivel a rügyeik még nem indultak fejlődésnek. A növény méretének megfelelően kiásott ültetőgödröt töltsük meg komposzt, szervestrágya és föld keverékével, és alaposan iszapoljuk be, mielőtt az új jövevényt belehelyezzük és betemetjük. Oltvány esetén, az alany tenyérnyivel legyen a talajszint fölött.

Alaposan vizsgáljuk át sziklakertünk szerkezetét, ha szükséges, az elmozdult köveket stabilizáljuk, illetve ha úgy érezzük, alakítsuk át a struktúráját. Továbbá a különböző építőmunkákra is alkalmasak a napfényes és meleg nappalok, gondolok itt az utak, ágyásszegélyek, lépcsők és támfalak karbantartására, kialakítására.

A szamóca fajták igazi kozmopolita növények, hiszen a trópusok és a sarkkörök kivételével szinte mindenütt fellelhetők. Bátran bolygathatjuk meg a tavaly ősz eleji telepítésű, vagy régebbi szamócaágyásokat, eltávolítva a fagyvédelmi takaróanyagokat, továbbá az elszáradt leveleket is lecsíphetjük a növényekről. Három évnél tovább nem érdemes egy helyen tartani a szamócát, a periodikus helyváltoztatást bő terméssel hálálja meg, különösen, ha az ősz eleji telepítés előtt bőségesen elláttuk szervestrágyával a töveket, melyek igen sekélyen gyökereznek, így a szárazságra különösen érzékenyek. Kis kerti kézi villával lazítsuk fel a talajt – mely gyakorta megakad majd az indák között –, majd öntözzük be a mielőbbi gyors fejlődés érdekében.

A pincében teleltetett mediterrán szubtrópusi növényeinket (leander, angyaltrombita stb.) nappal vigyük ki a szabadba, fokozatosan szoktatva őket a napfényhez, nehogy megégjenek a fénytől elszokott levélkéik.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.