Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

4. hét

A fűtött vagy fűtetlen üvegházakban, zárt üvegezett verandákon teleltetett növények folyamatos ellenőrzést és ápolást igényelnek. Ebben az időszakban jellemzően a pajzstetvek és az atkák kártételével kell számolnunk, de az üvegházi molytetvek is felüthetik fejüket alkalomadtán
Azonban telelő növényeink nemcsak a kártevő élősködők miatt szenvedhetnek, hanem a helytelen ápolástól, a hő-, fény-, nedvesség- és tápanyagviszonyok drasztikus változásától, azok egymáshoz viszonyított arányától, melyek együtt a növények ellenálló képességét csökkentve, egészségi állapotuk romlásán keresztül elősegítik a kártevők és kórokozók megtelepedését is.
Példaként említenék egy, az öntözéssel kapcsolatos aranyszabályt: növényeink sokkal jobban elviselik a szárazságot, mint a túlöntözést. Legtöbbször a sárguló, kókadozó levelek nem a növény kiszáradását, hanem éppen ellenkezőleg, a túlöntözést jelzik számunkra.

Sokan esztétikai megfontolásból idegenkednek tőle – nézőpont kérdése, mert alkalomadtán közvetlen környezetében optikailag harmonikus is lehet –, de különösen a napfényes időszakokban sok szempontból előnyös lehet a fák törzsének bemeszelése, hiszen a fehér szín visszaveri a napsugarakat, így nem engedi azok extrém felmelegedését és a hőtágulás miatt azok megrepedését, vagy fagysebek képződését, melyre példaként különösen érzékeny a kajszibarack.

A gyümölcsfáinkon megjelenő sarjak az esetek többségében nem kívánatosak, mivel vizet és tápanyagokat szívnak el az anyanövénytől, valamint a kártevők és kórokozók számára előnyös megtelepedési felületet biztosítanak. A sarjak eredési helyük függvényében lehetnek gyökérből feltörő gyökérsarjak, a törzs tövéből előtörő tőkesarjak és a törzsből kinövő törzssarjak. Amennyiben ősszel nem tettük, igyekezzünk most tőből eltávolítani a sarjakat, mivel azok hajlamosak az alapjukon elhelyezkedő rejtett rügyekből regenerálni magukat.
A gyökérsarjak eltávolításkor az előtörés helyét bontsuk ki a földből és határozott mozdulattal tőből tépjük ki, míg az törzssarjakat tőből törjük ki, majd a keletkezett sebet kezeljük le.

Hideg téli estéken készítsünk előzetes növényvédelmi tervet, tekintsük át meglévő növényvédőszereinket, azok szavatosságát, és tartsunk selejtezést ennek függvényében. Helytelen tárolás során gyakran előfordul, hogy egy adott szer beazonosíthatatlan, olvashatatlan a dobozán a felirat, kiszóródott vagy kifolyt eredeti csomagolásából.
A növényvédőszerek tárolására mindig használjunk gyermekek által el nem érhető, zárható szekrényt vagy dobozt, és hűvös, napfénytől védett, fagymentes helyiségben tartsuk azt, élelmiszerektől, tárolt zöldségektől, gyümölcsöktől távol.
Mindig őrizzük meg az eredeti csomagolást, ha mégis kényszerű átcsomagolásra kerülne sor, lássuk el azt jól tapadó, részletes felirattal a szer nevével és a veszélyjelzésekkel. A kiürült csomagolóanyag halálos balesetek okozója lehet, a permetezéskor kiürült műanyag edényeket háromszor öblítsük ki, és adjuk a permetléhez a higított oldatot. Ügyeljünk arra is, hogy élelmiszertárolásra használt edénybe sohase töltsünk növényvédőszert!
Kommunális hulladékként csak az egy liter térfogat alatti, kiöblített csomagolóeszközök kezelhetők, nagyobb mennyiség esetén érdeklődjenek a leadásról, begyűjtésről a forgalmazónál.
Mindez a kiskerttulajdonosokat általában nem érinti, de nem árt tudni, hogy a növényvédőszer-hulladék ártalmatlanításáról a hulladék tulajdonosának kell gondoskodnia, és több helyen is van lehetőség veszélyes anyag begyűjtő akcióban leadni ezeket az anyagokat.

Minden egyes nappal közelebb kerül hozzánk a tavasz, a kertbarátok talán legkedvesebb évszaka. A teremtéssel és az életadással hasonlatos, amikor tavasszal új jövevényekkel, lenyűgöző szépségű (és ízű!) növénykülönlegességekkel népesítjük be kertünket, megalkotva ezáltal saját birodalmunkat.

A tél második fele a növényárusok és -forgalmazók számára az egyik csúcsidőszakot jelenti, azonban ilyenkor kell résen lennünk: egyrészt elkezdhetjük figyelni az akciókat, másrészt pedig a mesterségesen kiszínezett képekkel vásárlásra csábító, olykor alapvető tévedéseket tartalmazó katalógusokat illetően.
Sok csalódástól óvhatjuk meg magunkat, ha „háztáji teremtésünk” során a realitás talaján maradunk. Azaz nem vágyakozunk olyan (általában iszonyatosan drága) növények iránt, amelyeknek sikeres neveléséhez nincsenek meg sem a környezeti adottságaink, sem a pedig szaktudásunk, de legalább ennyire fontos, hogy csakis megbízható, komoly tapasztalatokkal rendelkező kertészetektől és forgalmazóktól szerezzük be hőn áhított növényeinket vagy azok szaporítóanyagait.
• • •
Mit csinálsz az elvirágzott cserepes hagymásokkal?
Kidobom
Újat veszek
Kiültetem
Cserépben nevelem tovább
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Szezon előtti faiskolai akció 30-70%

Most akár féláron berendezheted kerted!

Szezon előtti faiskolai akció akár 30-70% kedvezménnyel az Oázisban!

[ bővebben ]

Hagymás virágzók

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Primula akció

Primula mesés színekben
590 Ft/2 db

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.